27 Nisan 2024 Cumartesi

'İddia ediyorum dershane kapatmadan en çok imam hatip liseleri zarar görecek'

Partisi tarafından ihraç istemiyle disipline sevk edilen AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, dershanelerin kapatılmasına yönelik tepkisini sürdürdü.

iddia-ediyorum-dershane-kapatmadan-en-cok-imam-hatip-liseleri-zarar-gorecek
Dershanelerin kapatılmasının en fazla gariban kesime zarar vereceğini belirten Bal, “Kapatabilirsiniz, benim param varsa benim için dert değil ki. Tutarım özel hocayı benim evlatlarım daha iyi bir eğitim alır. Ya benim asgari ücretle yaşamaya çalışan kardeşlerim ne yapacak? İddia ediyorum meslek liseleri, imam hatip liseleri bu husustan en çok zarar görecek kesimlerdir.” dedi.

AK Parti Milletvekili İdris Bal, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Başbakan Erdoğan’ın Meclis’ten geçireceklerini söylediği dershane taslağını değerlendiren Bal şunları söyledi: “Bizde dershanecilik çok yaygın hale geldi. Ve ideal bir sistemde bu doğru mu yanlış mı, bunun tartışmasının yapılması çok normaldir. Teşhis doğru ama tedavi nasıl olmalı? Acaba bu dershaneler açıkgözün biri birgün para kazanayım diye kurduğundan dolayı mı ortaya çıktı; yoksa çok ciddi bir fırsat eşitsizliği vardı ya o yüzden bir telafi edici araç olarak mı çıktı? Aynen aracınız çok yakar da LPG taktırırsınız, böylesine bir ihtiyaçtan mı çıktı? Zannediyorum hangi siyasi görüşten olursak olalım, bunun bir ihtiyaçtan çıktığını ve Türkiye’de fırsat eşitsizliğini tedavi etme mağduriyetleri giderme bağlamında önemli roller yerine getirdiğini söylemek için şu ya da bu siyasi görüşten olmaya gerek yok. İstatistiklere bakın. Dershane olmadan kaç kişi giriyordu üniversiteye, dershaneler olduktan sonra kaç kişi giriyor? Bu bir realitedir. O zaman çözüm nereden başlamalı? Çözüm acaba bu mağduriyeti telafi eden kurumları yasaklayarak bir gecede kapatmaktan mı geçiyor? Yoksa çözüm o mağduriyetin kaynağı olan eğitimdeki adaletsizlikleri çözmekten mi geçiyor? Çözüm yolunda kesinlikle farklı düşüncelerimiz var. İnsanlarımızın çıkarı ile ilgili bu konuda çok dikkatli olmamız ve bedel ödemememiz gerekiyor.``

`DERSHANELERİ KAPATIRKEN BAŞKA İSİM ALTINDA KURS VERİLECEK DEMEK ÇELİŞKİ DEĞİL Mİ?`

Sorunun çözümünün eğitimi kaliteli hale getirmekten geçtiğinin savunan Bal konuşmasını şöyle sürdürdü: ``Eğer siz susamamışsanız şuraya bir ton su gelse içer misiniz? İçmezsiniz. İhtiyacı kaldırmak gerekir. Demokratik ülkede siz emir edebilir misiniz, ‘Bitsin, bitmesin’ diye? İhtiyaç varsa olur, ama ihtiyaç yoksa zarar ediyorsa, özel şirket kapısına kilidini vurur. Meseleye eğitim açısından bilim açısından bakarsak aslı budur. Zor olanı başarmak lazım. Bir taraftan dershaneleri kapatırken diğer taraftan başka bir kurum altında benzeri kursların verileceğini söylemek bir çelişki değil midir? Hukuki açıdan bakarsak, hukuk devletinde özel teşebbüs hurriyeti ile alakalı madde varken bu mümkün değildir. Demokrasi sadece çok partili sistem değildir ki, demokrasi sadece sandık değildir ki. Demokrasi ifade hürriyeti, teşebbüs hürriyetidir. Emredemezsiniz. Ekonomiyi emirle yönetmeye çalışan zihniyet doğu bloğunda iflas etmiştir. Siz ekonomiyi emir ve talimatla işletmeye çalışırsanız kara borsa olur. Kapatabilirsiniz, benim param varsa benim için dert değil ki. Tutarım özel hocayı benim evlatlarım daha iyi bir eğitim alır. Ya benim asgari ücretle yaşamaya çalışan kardeşlerim ne yapacak? 800 lira ile 1500 lira ile hem evinin kirasını ödemeye çalışan hem evladını okutmaya çalışan, ciddi toplumsal sorunlar olabilir. Burada ezilen gariban olur, ezilen meslek liseleri olur. İddia ediyorum meslek liseleri, imam hatip liseleri bu husustan en çok zarar görecek kesimlerdir. İmam hatibe girenler imam olmak için mi giriyor? Hem dinimizi öğrenelim, hem kültürümüzü öğrenelim, hem de üniversiteye girelim diye diyorlar. Ama orada meslek dersleri var. Sınavda başarılı olamazsınız. Nereden telafi edeceksiniz?”





Haber okunma sayısı: 1331
Haber eklenme tarihi : 21.11.2013 18:04



YORUMLAR

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

KATEGORİYE AİT DİĞER HABERLER


ÖNE ÇIKANLAR

YAZARLAR

KÜTAHYA

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?

Yerel yönetimlerin kuşkusuz en büyük yol gösterenleri olarak adlandırılan şehir kent konseyleri çevre illerde yerel yönetimlere projeler

KÜTAHYA - HAVA DURUMU

KUTAHYA

ÇOK OKUNANLAR

  • Listelenecek kayıt bulunamadı