28 Nisan 2024 Pazar

‘Dershanelerin kapanması ne derece mantıklı'

AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, dershanelerin belirli bir camianın müessesesi olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek, ‘Dershanelerin kapanması ne derece mantıklı” diye sordu.

dershanelerin-kapanmasi-ne-derece-mantikli
AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ilk olarak eğitim sistemi konusuna değindi.
Eğitimin amacının hayatı kaliteli yaşayabilecek medeni, demokrat, yaşatmaya formatlı insan yetiştirebilmek olduğuna işaret eden İdris Bal, “Bizce dünyadaki en önemli sermaye petrol yatakları, altın rezervleri, uranyum kaynakları değildir. Dünyada en stratejik kaynak iyi eğitimli korkak ve zorba olmayan demokrat, cesur, halkı ile barışık, vicdan sahibi, vizyoner insandır. Bunun için ise eğitim hayati öneme sahiptir. Eğitim sistemimizde derslik sayısındaki iyileştirmeler, başarılar gibi eğitim kalitesinde de niteliksel iyileştirmeler büyük önem arz etmektedir. Bir tarafta maddi imkanlar iyileştirilirken diğer taraftan son 10 yılda 2-3 defa eğitim sisteminin değiştirilmiş olması hem eğiticilerin eğitimi hem sistem sorununu gün yüzüne çıkarmıştır.” dedi.
 
“DERSHANELER BİR SONUCUN ÜRÜNÜ”
Mevcut eğitim sisteminde dershanelerin bir sonucun ürünü olduğunu kaydeden Bal açıklamalarına şu şekilde devam etti;
“Dershaneler bir sebep değil sonuçtur. Eğitimin tüm bölgeler eşit ve nitelikli dağılımındaki eşitsizlik, verilen eğitim ile yapılan sınavın direk bağlantılı olmamasının ürünüdür. Doğal olarak ideal bir eğitim sisteminde dershanelere ihtiyaç yoktur. Fakat Türkiye’de eğitim sistemindeki sorunlar giderilmeden, eğitimin niteliği yükseltilmeden, ülkenin her köşesine eğitim aynı derecede yaygınlaştırılmadan, verilen eğitim ile yapılan sınav arasında organik bağlantılar kurulmadan şu ya da bu şekilde legal ya da illegal dershaneler var olmaya devam edecektir. Kapatılması durumunda ise yer altına inecek, kayıt dışı olacaktır. “
 
“EN FAZLA ZARARI DURUMU İYİ OLMAYAN AİLELER YAŞAYACAK”
Bal yaptığı açıklamada dershanelerin kapatılması ile en fazla zararı ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin yaşayacağını ifade ederken, toplumsal huzurun bozulmasına yol açacak bir durum olarak konuyu değerlendirdi. 
Bal sözlerini, “Bu durumda özellikle varlıklı aileler daha da pahalı hale gelen özel öğretmen tutma yoluna giderek fazla zarar görmeyecek olsalar da ekonomik durumu iyi olmayan aileler bu yeni sistemde çocuklarına bu hizmeti alamayacak ve büyük bir fırsat eşitsizliği doğacaktır. Bu ise toplumsal huzurun bozulmasına neden olacaktır.” diye sürdürdü.
 
ARZ-TALEP DENGESİ
Dershanelerin kapatılma konusuna demokrasi, serbest girişimcilik ve serbest ekonomi noktasından değinen Bal, pazarın arz- talep dengesi ile yürüdüğünü ifade ederek konunun farklı bir boyutuna da değindi. Konuyu izah noktasında Bal şunları ekledi:
“Diğer taraftan demokrasilerin bir yönü çok partiler, serbest seçimler, düşünce özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, özgür medya, bağımsız ve tarafsız yargıya bakarken diğer yönü serbest girişime, planlı değil serbest pazar ekonomisine, arz ve talebin belirlediği piyasa ekonomisine bakar. Dolayısı ile demokrasi gereği bir emirle özel bir şirket açılamaz ya da kapatılamaz. Piyasa emir ile yürütülemeyeceği, talep-ihtiyaç var olmaya devam ettikçe bu yapı illegal bir şekilde devam edecektir.”
 
TERÖRLE MÜCADELEDE DERSHANELERİN ÖNEMİ
İdris Bal, dershanelerin özellikle Güneydoğuda terörle mücadele noktasındaki önemi için ise “Diğer taraftan terörle mücadele ve etnik milliyetçilik ile mücadelede özellikle Güneydoğuda ve ülkenin başka yerlerinde dershaneler önemli rol oynamaktadır. Etnik milliyetçiliğin törpülenmesi, gençliğin terörden ,illegaliteden uzaklaştırılması bakımından da dershanelerin hem Güneydoğuda hem ülkenin her tarafında oynadığı rol inkar edilemez. Dolayısı ile dershanelerin kapatılması ile ilgili atılması düşünülen adımlar aslında terörle mücadele mantığına da terstir.” görüşünü belirtti.
 
“BELİRLİ BİR CAMİANIN MÜESSESİ GİRMEK YANLIŞ”
Dershanelerin belirli bir camianın müessesesi olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğuna da değinen Bal, “Dershanelerin belirli bir grup ya da camia ile özdeşleştirilmesi mantığı doğru bir mantık değildir. Çok farklı ideolojik ve siyasi görüşe sahip insanların dershaneleri olduğu gibi, dershanelerde çalışan eğitimciler, öğretmenler de çok farklı siyasi görüşlere sahiptir. Bu konu ülke menfaati ile ilgili, hangi siyasi görüşten olursa olsun ülke geleceği ile ilgili önemli bir konudur. Bu nedenle siyaset üstü, bilimsel, verimlilik anlayışı ile objektif bir şekilde değerlendirilmeye tabi tutulması bir zorunluluktur.” diye sözlerini tamamladı

Haber okunma sayısı: 1329
Haber eklenme tarihi : 14.11.2013 19:26



YORUMLAR

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

KATEGORİYE AİT DİĞER HABERLER


ÖNE ÇIKANLAR

YAZARLAR

KÜTAHYA

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?

Yerel yönetimlerin kuşkusuz en büyük yol gösterenleri olarak adlandırılan şehir kent konseyleri çevre illerde yerel yönetimlere projeler

KÜTAHYA - HAVA DURUMU

KUTAHYA

ÇOK OKUNANLAR

  • Listelenecek kayıt bulunamadı