27 Nisan 2024 Cumartesi

KDV yüzde 8 olsun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya Milletvekili Fazıl Kasap, çini ürünlerinden alınan yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 8’e indirilmesi için TBMM Başkanlığı’na Kanun teklifi verdi.

kdv-yuzde-8-olsun
Milletvekili Kasap, yaptığı yazılı açıklamada, Kütahya’nın çini sektörünün en önemli halkalarından biri olduğuna işaret etti. Kütahya’nın 14. yüzyıldan bugüne çini üretimine devam ettiğini anımsatan Kasap, sektörden alınan yüzde 18’lik KDV oranının yüksek olması nedeniyle sektörün daraldığına ve sektörde kayıt dışı üretimi artırdığını ve vergisini düzenli ödeyen işletmelerin pazar durumunu kaybettiğine dikkat çekti.
Yüksek KDV oranı nedeniyle, kayıt dışı üretimin arttığını ve sektörün sadece haksız kazanç sağlamakta kalmadığını aynı zamanda ürünlerin marka değerini yakalamakta da zorlandığını vurgulayan Milletvekili Fazıl Kasap, ““Geleneksel el sanatlarımız arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan Kütahya çinisinden alınan %18’lik KDV oranı turizm sektörü ve ihracat rakamları dikkate alındığında çini sanatımızın dünya çapında tanıtılmasını ve iç pazar koşullarında rekabet edebilme olanağını kısıtlamıştır. Bu durumun ortadan kalkması ve sektörün büyümesi için %18 olan KDV oranın %8’e indirilmesi büyük önem arz etmektedir. Avrupa Birliği'nin geleneksel el sanatlarındaki KDV oranı bile yüzde 5’dir. Sadece Kütahya’da 417 atölye ve 48 Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı bulunmaktadır. Kentin, 812 çini ustası ve evlerde çalışan kadınlarla birlikte bu sayı 6 bin kişiye ulaşmaktadır. Dünyanın en büyük el sanatları merkezlerinden olan Kütahya başta olmak üzere çini sektörünün canlanması ve büyümesi, ihracat hedeflerini yakalaması ve sektörde istihdam koşullarının artmasına olanak sağlaması için %18 olan KDV oranın %8’e indirilmesi hayati önemdedir. Bu durum aynı zamanda Türkiye’nin kalkınmasına da önemli katkı sağlayacaktır. Buradan başta Kütahya Milletvekilleri olmak üzere tüm hükümet yetkililerine sesleniyorum; Kütahya’nın geleneksel el sanatlarına sahip çıkalım. Çini ürünlerinden alınan yüzde 18’lik KDV oranını yüzde 8’e düşürelim.”diye konuştu.
 

 


Haber okunma sayısı: 2054
Haber eklenme tarihi : 06.08.2018 20:10



YORUMLAR

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

KATEGORİYE AİT DİĞER HABERLER


ÖNE ÇIKANLAR

YAZARLAR

KÜTAHYA

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?

Yerel yönetimlerin kuşkusuz en büyük yol gösterenleri olarak adlandırılan şehir kent konseyleri çevre illerde yerel yönetimlere projeler

KÜTAHYA - HAVA DURUMU

KUTAHYA

ÇOK OKUNANLAR

  • Listelenecek kayıt bulunamadı