27 Nisan 2024 Cumartesi

MESS kararına itiraz

Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, ilçeye yapılması planan MESS Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili olarak hazırlanan ön rapora Belediye olarak 24 kalemde itirazda bulunduklarını söyledi.

mess-kararina-itiraz
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İdaresi Başkanlığında yapılan toplantıda, Tavşanlı'ya yapılması planlanan atık tesisi ile ilgili olarak karar ertelenmişti. Toplantıya 12 bakanlık ve kurum temsilcileri ile Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Çobanköy, Devekayası muhtarları ile Mehmet Onuk da katılmıştı.
Güler yaptığı değerlendirmede, devletin bu toplantıya, hazırlanmış olan raporun ön inceleme ve denetleme toplantısı olarak baktığını söyleyerek, kendilerinin de Tavşanlı Belediyesini temsilen orada bulunduklarını anlattı.
Güler "Daha önce yaptığım açıklamalarda devlete güvendiğimizi ve devletin, hazırlayacağı raporla ilgili her türlü bilimsel veriyi sağlıklı bir şekilde kullanacağını düşündüğümüzü ifade etmiştik. Devletimize güvenimizi sonuna kadar saklayacağız demiştik" diyerek, ÇED raporu hazırlandıktan sonra Tavşanlı Belediyesi olarak rapor üzerinde ki gerekli tespitler yapıtıklarını kaydetti.
Güler, "Biz belediye olarak, 280 sayfalık rapor içerisindeki tüm bilgi ve belgeleri kendi bildiklerimiz, bu konuda uzman olan daha önce Tavşanlı'ya getirmiş olduğumuz bilim adamları ve Türkiye içerisinde ki farklı bilim adamlarıyla tartışmak suretiyle hangi konularda itirazcı olabileceğimizin bilgilerini derledik topladık" diyerek, 24 kalem üzerinde Tavşanlı Belediyesi bu rapora itirazda bulunduklarını belirtti.
Güler şunları söyledi: Bu tesisle ilgili Tavşanlı Belediyesi olarak Çobanköy, Şahmelek, Devekayası ve Gümüşköy'deki bölgede yani tesisin burada yer alması için plan sınırları içerisinde olmadık. Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alamayan alansal büyüklük konusunda ihtiyacı olan diğer sanayi kollarının bölgemize geldikleri zaman planlı bir araziye sahip olsunlar ya da imar planı hazır olsun düşüncesiyle burada imar planı yapmıştık. İmar planının kendi içerisinde yapılanma koşullarının da sanayi amaçla olmak üzere çok sağlam kurallar üzerine oturtturduk."
Güler toplantıda, Tavşanlı Belediyesi olarak düzenli depolama faaliyetinin imar planına aykırı olduğunu, böyle bir faaliyete kesinlikle izin vermeyeceklerini ifade ettiklerini söyleyerek, "Bu bölgede oluşturulan sağlık koruma bantlarının mesafelerinin konusunda Tavşanlı'dan gerekli görüşlerin alınmadığını, bu konularda itirazlarımızın bulunduğunu ve köylülerimiz tarafından bu dosyaların kesinlikle sonuçlarının beklenmesinin gerekli olduğunu ifade ettik. Şunu söyledik; dedik ki; Türkiye genelinde 5 farklı noktada yapılması düşünülen bu tür tesisler ile ilgili devletin düşünmüş olduğu olay çok farklı. Tavşanlı Belediyesinin ve Tavşanlı sınırları içerisinde yaşayan halkların düşüncesi çok farklı. Neticede yapılması düşünülen tesisle alakalı son derece önemli çekincelerimizi 24 kalem olarak bakanlığa teslim ettik. Neler var; mahkeme kararları var, düzenli depolama sahasına karşı olduğumuz düşüncesi var ve dışarıdan atık kabulünün nasıl yapılması gerektiği düşüncesi var. Baca yüksekliklerinin yeteri kadar hesaplanmadığını bununla ilgili raporda eksiklikler olduğu var. Durum arazisi konusunda yeteri kadar çalışılmadığını ve yeteri kadar hassas davranılmadığını var. Tesiste kullanılacak su kaynaklarının raporunun raporda yeteri kadar değerlendirilmediğini, proje ile ilgili yapılan çalışmalarının zaman dilimi olarak sadece nisan ve mayıs ayını kapsadığı var" diye konuştu.
Toplantıda, öncelikle vatandaşların tatmin olması ve bu konuda karar vermesi gerektiğini belirttiklerini anlatan Güler, "Çünkü burada yapılacak olan detaylı araştırmalar tesisin tam olarak bu bölgede yapılıp yapılamayacağının kararını açıklayacak. Devlete olan güvenimiz tespit edilmiş oldu. Ben kamuoyuna şunu ifade etmek istiyorum; Biz Tavşanlı Belediyesi olarak başlangıçta beyan ettiğimiz fikirlerin arkasındayız. Teslimiyetçi bir durumumuz asla yok. Yani burada Tavşanlı Belediyesi'nin ortaya koyduğu kurallar,devletin ortaya koyduğu kurallar son derece önemli. Orada mülk sahiplerinin daha doğrusu firmanın arazisinin bizim için bir ifade mana etmiyor, almışlardır netice itibariyle de. Sonuçta da sanayi amaçlı olarak planlanan bir bölge olduğu için sanayi parseli olarak kalır ileride de farklı yapılanmalar da olabilir. Eğer koşullar bu bölge için oluşmazsa,bunun bundan sonra ki dönem içerisinde bizim gördüğümüz 1,2,3,4 toplantılarda yapılabilir, yapılacak gibi gözüküyor. Her defasında raporla ilgili eksik olan tespitler konularak tespit edilecek bakanlık tarafından…" şeklinde konuştu.
Öte yadan süreç içesisinde mahkeme hakkının da bulunduğunu hatırtalan Güler, "Devlet yine onu bekleyecek öyle bir görüş var, öyle bir beyan var, böyle bir gerçek var. Biz Ankara'da bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduk. Neden mutlu olduk bizim söylediğimiz konuların gerçekliğini görme konusunda,konuyla ilgili ciddi anlamda ilgilenildiğine orada bizzat şahit olmaktan dolayı mutlu olduk. Bakanlık temsilcilerinin bu konuyla ilgili hakikaten hassasiyetle ilgilendiklerini görmekten son derece memnun olduk. Çobanköy ile Devekayasını temsilen gelen arkadaşlarında orada bu gerçeği gördü. Sonuç itibariyle toplantıda hazırlanmış olan raporun eksiklikleri tespit edildi. Hazırlanmış olan raporun çoğu detayın eksik olduğu ortaya çıktı. Bu konuyla ilgili firma yetkililerine yeniden bir süreç verildi. Biz Tavşanlı Belediyesi olarak çekincelerimizi ortaya koyduk. Keskin kurallarımızı, katı kurallarımızı ortaya koyduk. Bunlar olmazsa olmazımızdır dedik ve bu konuda kesinlikle tavizimiz olmayacağını ifade ettik kendilerine… Artık bundan sonra ki süreçte bu raporun devamı konusu firmanın kendi tercihine bağlı… Bizim taleplerimizi değerlendirecekler ve tamam diyecekler ya da raporun geri kalan kısmını da tamamlama konusunda çalışmalara devam edecekler. Bu sürecide hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Haber okunma sayısı: 1810
Haber eklenme tarihi : 21.10.2012 12:01



YORUMLAR

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

  • helal olsun

    Misafir Sayın Başkan Mustafa Güler, tam anlamıyla Kütahya belediye başkanı olacak adamsınız. Umarım Ak Parti teşkilatları bunu görür ve sizin gibi birisini partilerine kazandırır. dua ile... 22 Ekim 2012 11:28

KATEGORİYE AİT DİĞER HABERLER


ÖNE ÇIKANLAR

YAZARLAR

KÜTAHYA

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?

Yerel yönetimlerin kuşkusuz en büyük yol gösterenleri olarak adlandırılan şehir kent konseyleri çevre illerde yerel yönetimlere projeler

KÜTAHYA - HAVA DURUMU

KUTAHYA

ÇOK OKUNANLAR

  • Listelenecek kayıt bulunamadı