25 Nisan 2024 Perşembe

Taksim açılsaydı ne olurdu?

Tarlabaşı’nda çıkan olaylar sırasında 3’ü kadın 10 gösterici gözaltına alındı. 1 Mayıs olayları öğleden sonra Tarlabaşı’na da sıçradı. Polise sapanla çocukların oynadığı misket, demir somun atan göstericilere, tazyikli suyla müdahale edildi. Göstericiler kullanılmayan binalara çıkarak polise taş attı. Polisin ara sokaklara kovaladığı göstericiler, burada da direnişlerini sürdürdü. Polisin Tarlabaşı’nda bir ara sokakta kıstırdığı 10 gösterici, bir eve sığındı. Bu esnanda gaz bombalarından korunmak için göstericilerin girdiği eve giren bir genç kız, zed isimli gaz bombası tüfeğinin mermisiyle başından yaralandı. Kanlar içinde kalan genç kız ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Genç kızın yaralandığı eve sığınan göstericileri, evin kapıları kırılarak gözaltına alındı. 3’ü kadın, 10 gösterici polis merkezine götürüldü.

1 Mayıs olayları sırasında yaralanan ve Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyata alınan lise son sınıf öğrencisi Dilan Alp, ameliyattan çıktı. Tarlabaşı’nda Taksim’e çıkmaya çalışırken polisin müdahalesinden kaçarken bir eve sığınan ve polisin eve baskın yapıp gaz bombası atması ve gaz kapsülünün kafasına gelmesi sonrası kafatası kırılan Dilan Alp, ameliyattan çıktı. Dilan Alp'in hayati tehlikesinin devam ettiği bildirildi. Bu arada baba Ali Alp ve yakınlarının hastanede bekleyişi sürüyor.

taksim-acilsaydi-ne-olurdu

TAKSİM AÇILSAYDI NE OLURDU?

Sabahın erken saatlerinde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) koordinasyonunda toplanan işçiler başta DİSK Başkanı olmak üzere "Daha önce yıkıldı bu barikatlar, yine yıkılır" inancıyla Abidei Hürriyet Caddesi'ne indi.

GENÇ KIZ BÖYLE VURULDU

Kortejin bir kaç yüz metre ilersinde polis barikatı kurulmuş panzerler bekliyordu. İstanbul Valiliği'nin aldığı önlemler etkili olmuş katılım geçmiş yıllara göre oldukça sınırlı kalmıştı. DİSK korteji yüzünü Taksim'e dönmüş sloganlar ve marşlarla yürüyüşe geçmek için saatin 09:00 olmasını bekliyordu.

DİSK'in Taksim ısrarı, Valiliğin önlemleri ve sert açıklamaları nedeniyle takip için gelen bütün gazeteciler; artık birer fotoğraf makinası, kamera gibi doğal bir ekipman haline gelmiş gaz maskeleriyle iki taraf arasında gidip geliyordu. Bu arada sıkılacak gazın ortansıyla ilgili tahminler yapılıyordu.

DİSK GENEL MERKEZİ ÖNÜNDE MÜDAHALE

Sabahtan bu yana bir kaç kez müdahale olursa ne yapacaksınız diye sorduğumuz DİSK Başkanı Kani Beko ise "Kimsenin burnunun kanamasını istemiyoruz. Taksim bizimdir, bırakmayacağız, daha önce de barikatlar kuruldu. İşçiler bu barikatları yıkar" cümleleriyle soğuk kanlılığını koruyordu. Daha sonra Beko'nun gazdan etkilendiğini ve tek başına bir otobüs durağında oturmuş, nefes almaya çalışırken foto muhabirlerine yakalanan hali 2013 1 Mayısı'nın simgesi olabilecek nitelikteydi.

 

FOTOĞRAF: ERCAN ARSLAN

Bir süre sonra DİSK temsilcileriyle polis temsilcileri son bir kez daha biraraya geldi. Gazetecilerin etrafını sardığı polis yetkilisi bir kaç kez yer değiştirerek zaten kurulması çok güç olan düzenimizi bozarak görüntü vermekten kaçınmaya çalıştı. Ancak sonra iki taraf biraraya geldi ve kortejin dağılması kesin bir dille istendi.

Daha sonra bir polis memuru elinde mikrofonu ile katılımcılara 'Size dağılmanız üzere bir süre veriyoruz aksi halde zor kullanarak, gaz kullanarak sizi dağıtacağız' uyarısı yaptı. Uyarı bitti gaz maskemizi takmak için ancak vakit bulabildik. Ve panzerler harekete geçti. Su sıkarak üzerlerine gittikleri kortej atılan gaz bombalarıyla bir anada ara sokaklara kaçıştı ve kortejden geriye bir şey kalmadı.

DİSK grubunun yanında Halk Cephesi üyelerinin yer aldığı yüzleri maskeli grup ara sokaklarda polisle çatışmaya başladı. Polisin kullandığı biber gazı bir anda her yeri kapladı ve göz gözü görmez hale geldi.

Gazetecilerin koş koş bağrışları ile herkes kendine korunaklı bir yer aramaya çalıştıı. Neyseki gaz maskemiz vardı ve nefes alabiliyorduk. Gaz maskesi olmayanlar için ortalık cehenneme döndü. Polis DİSK binasına sığınanlara da gaz bombası attı. Ara sokaklarda taş ve misket atan eylemcilere gaz bombası yağdırdı.

Biber gazından etkilenenler ağız dolusu küfürlerle hem basına hem polise tepki gösteriyorlardı. Ara sokaklarda bazı işyerlerinin camları kırıldı. Esnaf işçilere ve sendikalara öfkesini kustu. Ambulansların  siren sesleri polisin gaz bombası fırlattığı o metalik sese karıştı. Bu şekilde bir çeşit sanal savaş oyunu gibi süren saatler geçti.

Peki Taksim açılsaydı ne olurdu?

İstanbul'a bugün için hem havayolu ile hem karayolu ile çevik polis takviyesinde bulunuldu. Her ara sokak polisler tarafından tutulmuştu. Değil Taksim'i Taksim'e gidiş yönünü bile göremedi işçiler. Oysa katılım çok sınırlı kalmıştı, geçen yıl ki mahşeri kalabalık yoktu ve Taksim açılmış olsaydı, inşaat riskleri işçilere bugün çatışmaların verdiği zararı vermeyecekti. Bu restleşmeden zararlı çıkan işçiler oldu. 1 Mayıs İşçi Bayramı hepimize zehir oldu.

 

 İŞTE BUGÜN YAŞANANLAR

BEŞİKTAŞ'TA MÜDAHALE

Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanarak Taksim'e doğru yürümek isteyen gruba, polis müdahale etti.

Sabah erken saatlerden itibaren Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanan grup, Taksim Meydanı'na doğru yürümek istedi.

Çevrede güvenlik önlemi alan polis, grubu dağılmaları yönünde uyardı. Uyarıya rağmen dağılmayan gruptakilere polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Yüzü kapalı bazı kişiler de polise taş ve şişeler atarak karşılık verdi.Gruptakiler ara sokaklara dağıldı ve yeniden bir araya geldi. Olaylar çıktı Pankart açan ve slogan atan gruptakiler, polise taş ve şişelerle karşılık verdi. Güvenlik güçleri grupları, tazyikli su ve biber gazı ile dağıtmaya çalışıyor. Polis zaman zaman gaz bombası da kullanıyor.

DHA muhabiri yaralandı Bu arada göstericilerin attığı taş, DHA kameramanı Zeki Günay'ın kafasına ve koluna isabet etti. Hafif şekilde yaralanan Günay için ambulans çağrıldı.

OKMEYDANI'NDA GERGİNLİK

Bu arada Okmeydanı'nda yüzü maskeli DHKP-C'li bir grup toplandı. Polis müdahale etmeye hazırlanıyor.

Okmeydanı'nda toplanan yüzleri maskeli bir grup, Şişli istikametine doğru yürüyüşe geçti.Şark Kahvesi'nde bir araya gelen gruptakiler, Şişli'ye doğru yürürken, Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde önlem alan polis ekipleri yolu kapattı. Okmeydanı'ndaki cemevi arkasında yer alan Fatma Girik Parkı'nda toplanan başka bir grup da Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Bu arada, çevik kuvvet ekipleri, Mecidiyeköy Meydanı'nda toplumsal olaylara müdahale araçlarıyla Büyükdere Caddesi'ni kapattı.DİSK'e bağlı Nakliyat-İş üyesi bir grup, Mecidiyeköy Meydanı'ndan DİSK'in genel merkez binasına yürümek istedi, ancak polis tarafından geri çevrildi.

POLİS ÜST GEÇİTTEN MÜDAHALE ETTİ

Mecidiyeköy’ü savaş alanına çeviren eylemcilere polis üst geçitten biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Üst geçit üzerinde karşılaşan polis ile göstericiler arasında çatışma yaşandı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim’de kutlamak isteyen eylemciler İstanbul’un birçok bölgesini savaş alanına çevirdi. Yollara barikat kuran göstericiler, polise taşlarla saldırdı. Park ve hareket halindeki birçok aracın camı taşla kırıldı.

Polis, göstericileri biber gazı ile dağıtmaya çalıştı. E-5 Karayolu kenarındaki göstericileri dağıtmaya çalışan polisler üst geçit üzerinden biber gazı atmaya çalıştı. Bir ara göstericiler üst geçide çıkmaya çalıştıysa da başarılı olamadı.

TAKSİM SADECE HAK-İŞ'E AÇILDI

Taksim'e sadece Hak-İş'in çıkmasına izin verildi. Sendika üyeleri anıta çelenk bırakmak için Taksim Meydanı'na geldi, halaylar eşliğinde kutlama yaptı.

 

 

 

 

 

 



Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/taksim-acilsaydi-ne-olurdu-/gundem/detay/1701706/default.htm



Etiketler: Beşiktaş , CHP , DİSK , Beko , Tarlabaşı , Taksim , Şişli , DHKP-C , cemevi , sendika , çatışma , çevik kuvvet , biber gazı , Hak-İş , 1 Mayıs , Hürriyet , İşçi Bayramı , Fatma Girik , Mecidiyeköy , kafatası , Fotoğraf , Grup , 1 Mayıs Emek , Dayanışma Günü , sadece

Haber okunma sayısı: 2849
Haber eklenme tarihi : 02.05.2013 00:26



YORUMLAR

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

KATEGORİYE AİT DİĞER HABERLER


ÖNE ÇIKANLAR

YAZARLAR

KÜTAHYA

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?

Yerel yönetimlerin kuşkusuz en büyük yol gösterenleri olarak adlandırılan şehir kent konseyleri çevre illerde yerel yönetimlere projeler

KÜTAHYA - HAVA DURUMU

KUTAHYA

ÇOK OKUNANLAR

  • Listelenecek kayıt bulunamadı