19 Mart 2024 Salı

TAM GAZ GERİ

Siyasilerin her seferinde büyüyen ve gelişen Kütahya örneği verdiği ilimizde istatistikler siyasileri yalanlıyor. 1990 yılında yapılan nüfus sayımına göre 578 bin 020 olan Kütahya nüfusu 2014 yılı sonuçlarına göre 6 bin 466 kişi azalarak 571 bin 554 kişi olarak belirlendi.

tam-gaz-geri
 ‘ARAŞTIRMALAR SİYASİLERİ YALANLIYOR "
Kütahya’nın son yıllarda ki gündem konularının başında yer alan nüfustaki azalma ve göç konusu siyasilerin polemik konusu oldu. İktidar partisinin vekilleri Kütahya’da ısrarla nüfusla ilgili bir sorun yaşanmadığını nüfusun dönemsel olarak azaldığını ve bununda sebeplerinin askerlerin kayıt altında olmamasına bağlıyor. Ancak Türkiye İstatistik Kurumunun her dönem düzenli olarak yayınladığı nüfus verilerine göre Kütahya nüfusu azalan iller içinde yer alıyor. Kütahya Lisesi’nin sevilen emekli öğretmenlerinden araştırmacı yazar Cengiz Çetintaş’ın kaleme aldığı ‘Adım Adım Kütahya’ kitabında Kütahya’nın sosyo kültürel, ekonomik, nüfus, coğrafi konumu  ve tarihi bilgileri yer alıyor. Çetintaş kitabında 1990 yılında yapılan nüfus sayımında Kütahya’nın nüfusunun 578 bin 20 kişi olduğuna vurgu yapıyor ve bu rakam bugünkü Kütahya ile kıyaslandığında birkaç adım geriye gittiğini gösteriyor.
 
25 YIL ÖNCESİNİN NÜFUSUNU KORUYAMADIK 
1990 yılında yapılan sayımda Kütahya’nın nüfusu 578 bin 20 kişi olarak istatistiklere yansıdı. Aradan geçen 25 yılda Kütahya 1990’lı yıllardaki nüfus varlığını koruyamadığı gibi nüfusunun artmasına yönelik bir girişimde de bulunmadı. 2014 yılında yapılan son nüfus sayımında Kütahya’nın nüfusu 571 bin 554 kişi oldu. 25 yılda Kütahya’nın nüfusu 6 bin 466 kişi azalırken nüfusa paralel olarak milletvekili sayısı da 6’dan 4’e düştü. Diğer taraftan 1990’lı yıllarda meclise gönderdiğimiz vekiller Kütahya’yı bakanlık düzeyinde temsil etme imkanı bulurken her dönemde Türkiye Siyasetinde Kütahya’nın etkin bir rolü vardı. Ancak son 25 yılda Kütahya bu etkisini giderek kaybetti.  Siyasilerin polemik konusu olan nüfus verileri Kütahya’da nüfusun düştüğünü gösterirken siyasilerinde nüfus verileri ile ilgili söylemleri boşa çıkıyor. Sonuç olarak Kütahya’da 1990’lı yıllardaki gelişmişlik sıralaması, nüfus, milletvekili sayısında düşme görülüyor ve Kütahya çevre illere ve 2023 hedefi ile ilerleyen Türkiye’ye göre tam gaz gerilemeye devam ediyor. 















 

Haber okunma sayısı: 3035
Haber eklenme tarihi : 26.02.2015 09:15



YORUMLAR

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

KATEGORİYE AİT DİĞER HABERLER


ÖNE ÇIKANLAR

YAZARLAR

KÜTAHYA

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?

Yerel yönetimlerin kuşkusuz en büyük yol gösterenleri olarak adlandırılan şehir kent konseyleri çevre illerde yerel yönetimlere projeler

KÜTAHYA - HAVA DURUMU

KUTAHYA

ÇOK OKUNANLAR

  • Listelenecek kayıt bulunamadı