26 Nisan 2024 Cuma

"Kütahya ile kardeş olmaktan mutluyuz"

Bazı ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kütahya’ya gelen Macaristan Büyükelçisi Janos Hovari, Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava ve beraberindeki heyet Fahri Konsolos İsmet Güral’ı ziyaret etti.

kutahya-ile-kardes-olmaktan-mutluyuz
 Heyete ilk olarak Valilik girişinde teşhir edilen el sanatları ve madenlerle ilgili bilgiler veren Vali v. Metin Selçuk; “Macaristan ve Türk halkının derin kökleri var. Her şeyden önce gönül bağımız var. Bizim Macaristan ziyaretimizden çok güzel duygularla ayrılmıştık aynı duygu ve düşünceleri bizlerde sizlere besliyoruz. Bu ilişkilerimizin ben artarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava ise; “Bizde Macaristan’da Türklerle ilgili çok güzel duygular paylaşıyoruz. Özelliklede Pecs ve civarında olan şehirlerle ilgili Türkiye ve Türk kültürü çok önemlidir. Osmanlı döneminde en uzun kaldığı zaman Pecs’dir onun için orada bırakılan izlerde eserlerde fazladır. Eminim aramızda daha çok şimdiye kadar ortaya çıkmayan sürprizler çıkacak. Bu tarihimiz ve geçmişimiz ama geleceğimizde parlaktır diye düşünüyoruz özellikle Macaristan ve Türkiye, Pecs ve Kütahya arasında şimdiye kadar yapılmayan çok şey var onları da yapmamız gerekiyor. 1982 yılından itibaren kardeş şehir anlaşmamız var. Bizi kabulünüzden dolayı teşekkür ederim” dedi.

Heyet daha sonra Macaristan Fahri Konsolosu ve İşadamı İsmet Güral’ı ziyaret etti. Kendilerini ziyaret eden Macaristan Heyetini kabul eden Macaristan Fahri Konsolosu ve İşadamı İsmet Güral, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisinin değiştiğini, yeni Büyükelçi görevine kısa süre sonra başlayacağını ifade ederek Büyükelçi görevinin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Macar heyetini kabul eden İşadamı ismet Güral, heyetin kendilerini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Samimi bir havada geçen ziyarette heyettekileri tanıtan Güral, Macaristan Ankara eski Büyükelçisinin görev süresinin dolduğunu yeni Büyükelçi olarak kısa süre sonra görevine başlayacağını kaydederek görevinin hayırlı olmasını diledi.

Ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kütahya’nın Kardeş şehri olan Pecs şehri Belediye Başkanı Zsolt Pava, iki ülke ve iki şehir arasında ilişkilerin ticari yönde de gelişmesi için elinden gelen desteği sağlayacağını bildirdi.

Kütahya’nın Kardeş şehri olan Pecs şehri Belediye Başkanı Zsolt Pava da Kütahya ile kardeş şehir olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Pecs şehri Belediye Başkanı olarak iki ülke ve iki şehir arasında ticari ilişkilerin gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Belediye Başkanı Zsolt Pava, “Macaristan’dan bir firmanın Kütahya’ya Troleybüs üretimi yapacaksa biz buna her türlü destek oluruz. Kütahya Belediye Başkanı ile yaptığımız görüşmelerde de Başkan İça, Macaristan’dan Troleybüs’ün gelmesini çok istediğini, bununla ilgili yapılacak ihaleye Macar firmalarının da katılmasını istediklerini ifade etti” dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerden dolayı Türkiye’ye ve Kütahya’ya karşı bir sevgi ve sempatisinin olduğunu ifade eden Pecs Şehri Belediye Başkanı Pava, “Pecs ve Kütahya arasındaki kardeş şehir ilişkilerinin yanı sıra ticari ilişkiler de olursa bu ilişki daha da iyi olacaktır. Macaristan Ankara Büyükelçisi, Macaristan İstanbul Başkonsolosu ve Macaristan Fahri Konsolosu Sayın ismet Güral bu ilişkinin garantileridir. Dolayısıyla bu insanların sayesinde iki ülke ve iki şehir arasında ticari ilişkilerin canlanacağına eminiz.  Biz de elimizden geldiğince desteklerimizi esirgemeyeceğiz. Benim de üyesi olduğum ve 2 yıl önce Macaristan’da kurulan hükümet yeni bir siyaset yapıyor. Bunun ismi de “Doğu’da açılım.” Özellikle Türkiye bizim için çok önemli bir stratejik nokta oldu. Partim ve hükümetim adına da ben de bu doğu açılımını destekliyorum. Özellikle Pecs Şehri belediye başkanı olarak bunu destekliyorum. Çünkü şehrimizde Osmanlı dönemine ait birçok eseri barındırıyor. Bunların korunması, bu kültür mirasını hakkıyla gelecek nesillere taşımak bizim de görevimizdir.

Pecs Şehri Belediye Başkanı, Macaristan’ın yeni Türkiye Büyükelçisinin de iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkısı olacağını sözlerine ekledi.

Heyet, İsmet Güral’ın hatıra defterine birer hatıra yazısı yazarken Macaristan İstanbul Başkonsolosu da İsmet Güral’ın torunu, Ali Güral’ın bir süre önce dünyaya gelen çocuğu için hediye takdiminde bulunurken Güral da misafirlerine çeşitli hediyeler sundu.

Yapılan ziyarete Macaristan Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Pecs Belediye Başkanı Zsolt Pava, İstanbul Başkonsolosu Gabor Kıss ve beraberindeki heyet katıldı.


Haber okunma sayısı: 1481
Haber eklenme tarihi : 05.09.2012 10:59



YORUMLAR

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

KATEGORİYE AİT DİĞER HABERLER


ÖNE ÇIKANLAR

YAZARLAR

KÜTAHYA

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?

Yerel yönetimlerin kuşkusuz en büyük yol gösterenleri olarak adlandırılan şehir kent konseyleri çevre illerde yerel yönetimlere projeler

KÜTAHYA - HAVA DURUMU

KUTAHYA

ÇOK OKUNANLAR

  • Listelenecek kayıt bulunamadı