19 Nisan 2024 Cuma

Kütahya'da 1800 Yıllık Eserler Bulundu

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti kazılarında bin 800 yıllık tarihi eserler gün ışığına çıkıyor.

kutahyada-1800-yillik-eserler-bulundu
 Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, 2013 yılı içerisinde dört önemli tarihi esere ulaşıldı.
Bu sezon kayıtlara "önemli" ibaresiyle geçen ilk eser pişmiş bir toprak mask oldu. Ardından, sezonun bitimine yaklaşılan bugünlerde kentin tiyatro kompleksinde Hermes tipinde bir heykel ortaya çıkarıldı.
Antik Kentin bu sezon insanlık tarihine armağanları bununla kalmadı. Dikkati çeken diğer iki buluntu ise sfenks heykeli ile Pudicitia tipinde bir kadın heykeli oldu.
Roma dönemine ait olduğu tespit edilen ve dönemin imparatoriçeleri, yönetici eşleri ile rahibeleri tarafından en sevilen kadın heykel tiplerinden biri olarak kabul edilen nadide eser adeta kazı sezonunun kapanış armağını oldu.
Uzmanlar, sırt kısmına ulaşılan sfenksin, yıkıldığı tahmin edilen bir köprünün giriş ya da çıkışına yerleştirilmiş olabileceğini varsayıyor.
 
SFENKS HEYKELLERİ
Mısır medeniyetinden, Yunan sanatına da geçen sfenkslerin M.Ö. 6'ncı yüzyıl olarak tarihlendirilen Arkaik çağda kullanıldığı biliniyor.
Sfenks heykelleri antik çağ boyunca yol kavşakları gibi yerlerde kötü güçlere karşı defedici ve bazen de sadece dekoratif amaçlı olarak kullanılıyordu.

Haber okunma sayısı: 1273
Haber eklenme tarihi : 09.09.2013 14:02



YORUMLAR

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

KATEGORİYE AİT DİĞER HABERLER


ÖNE ÇIKANLAR

YAZARLAR

KÜTAHYA

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?

Yerel yönetimlerin kuşkusuz en büyük yol gösterenleri olarak adlandırılan şehir kent konseyleri çevre illerde yerel yönetimlere projeler

KÜTAHYA - HAVA DURUMU

KUTAHYA

ÇOK OKUNANLAR

  • Listelenecek kayıt bulunamadı