16 Nisan 2024 Salı

Hayme Ana anıldı...

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin annesi "Hayme Ana", Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 731. kez anıldı. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Hayme Ana’nın türk analarına iyi bir örnek olduğunu söyledi.

hayme-ana-anildi

Kütahya’nın, kuruluşun ve kurtuluşun şehri olduğunu söyleyen Vali Çiftçi,  "Hayme Ana sadece bir ana değil, ayrıca bir filozof ki, her öğüdü bize yol gösterir" dedi.

Hayme Ana'nın bir öğüdünde, 'Bu dünya bir oturma yeri değildir. Yapacağın iyi ve doğru işlerle insanların hizmetinde bulunursan güzel övünçler senin olur' dediğini hatırlatan vali Çiftçi, “Hayme Ana, Domaniç'te Osman Bey'in beşiğini sallarken, dünyaya 600 yıl hükmedecek Osmanlı Devleti'nin geleceğini görmüş, Osmanlı Devleti'nin temelleri burada atılmıştır. Orta Asya'dan gelip, Domaniç'i yurt tutan Hayme Ana, Türk analarına iyi bir örnektir. Türk anası böyle olur. Ana evladını böyle yetiştirir. Bütün anaları, Hayme Ana'nın kabrini ziyaret etmeye davet ediyorum." Dedi.

Ak Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu ise, Hayme Ana'nın liderlik vasfının önde olduğunu belirterek, "Hayme Ana, dünyaya tanıtılması gereken bir insan. 30 Ağustos'ta, Dumlupınar'da Büyük Zafer'i kutladık. 2 Eylül'de Osmanlı Devleti'nin temellerinin atıldığı Domaniç'te Hayme Ana'yı anıyoruz" dedi.

Şölen kapsamında, halk oyunu ve ok atışı gösterisi, mehter takımı gösterileri yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Halk Müziği sanatçıları Güngör Şakar ve Nahide Tokgöz tarafından da birer konser verildi.

Etkinlik, Yörüklerin yöresel kıyafetleriyle tören geçişi yapması ve yazlıktan kışlığa göçü canlandırmasıyla tören sona erdi.

Törene, Ak Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, İl Jandarma Alay Komutan Vekili Yarbay Haluk Selvi, Tavşanlı Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Domaniç Kaymakamı Mehmet Boztepe, Domaniç Belediye Başkanı Yakup Yardımcı, İl Genel Meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Hayme Ana kimdir ?

Hayme Ana, Gündüz Alp'in eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesidir.

Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi'yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı.

 

 


Haber okunma sayısı: 1517
Haber eklenme tarihi : 02.09.2012 19:07



YORUMLAR

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

KATEGORİYE AİT DİĞER HABERLER


ÖNE ÇIKANLAR

YAZARLAR

KÜTAHYA

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?

Yerel yönetimlerin kuşkusuz en büyük yol gösterenleri olarak adlandırılan şehir kent konseyleri çevre illerde yerel yönetimlere projeler

KÜTAHYA - HAVA DURUMU

KUTAHYA

ÇOK OKUNANLAR

  • Listelenecek kayıt bulunamadı